Monday, January 13, 2014

Maroški metin čaj

Čaj v Maroku ne pomeni samo sredstva za potešitev žeje. Pravzaprav žeje zaradi intenzivnosti okusa sploh ne poteši, vendar predstavlja pitje čaja pomemben obred druženja, prav tako pa tudi prijetno osveži. Ravno zato je Maroko tudi en največjih uvoznikov čaja na svetu.

Kljub temu, da je originalen način priprave tega čaja dokaj zamuden (maročani pustijo vodo vreti precej časa, kar je glede na kakovost njihove vode nujno) in je takšen čaj kalorična bomba, si ga lahko sami veliko enostavneje pripravite doma kot osvežilen napitek – in predvsem – z veliko manj sladkorja (maročani naj bi uporabili 5 čajnih žličk sladkorja za vsako žlico čaja, oziroma kakšne 3 kocke sladkorja na kozarec).

Vse kar potrebujete je

voda
zeleni čaj (v lističih, prahu ali filter vrečki)
malo sladkorja in
par vejic sveže mete.

Vodo segrevajte do vrelišča. Ko zavre, odstavite in dajte namakat zeleni čaj. Medtem v skodelico ali kozarec postavite meto, ki ste jo prej dodobra oprali, ter dodajte poljubno količino sladkorja, nato pa to prelijte z zelenim čajem (precejenim). Če imate zeleni čaj v filter vrečki, lahko vse skupaj hkrati prelijete, vendar ne pozabite odstraniti filter vrečke po 3h minutah. Meto lahko pustite v skodelici tudi med pitjem.

V Maroku sicer dobite v kozarcu natlačen cel šop metinih vejic, ki včasih že onemogočajo samo pitje, ampak doma bo zadostovala tudi manjša količina.